Wetsvoorstel voor barmhartig woonbeleid voor wezen in behandeling
Het wetsvoorstel voor barmhartig woonbeleid voor weeskinderen dat Tweede Kamerleden Daniël Koerhuis (VVD), Pieter Grinwis (CU), Caroline van der Plas (BBB) en Lisa Westerveld (Groen Links/PvdA) indienden wordt deze week behandeld in de Tweede Kamer. Dit betekent dat erover wordt gedebatteerd met andere Kamerleden. Momenteel heeft de intiatiefwet de steun van een meerderheid in de Kamer, meldde RTL Nieuws al in dit nieuwsbericht. Wanneer de vragen van andere Kamerleden zijn beantwoord (na de eerste termijn van het debat) gaan we ervan uit dat er gestemd kan worden op de wet. Dit gebeurt omstreeks 17 oktober.
Overwegingen over particuliere verhuurders
De Kamerleden zijn aan zet en ik wens hen allen barmhartigheid en wijsheid voor deze kwetsbare jongeren. We begrijpen de wens van SP en D66 om deze wet ook te laten gelden voor woningen van particuliere eigenaren. Onze ervaring is echter dat we in alle jaren belangenbehartiging geen situatie hebben meegemaakt waarbij een wees het huis uit werd gezet door een particuliere eigenaar. Sterker nog, in het geval van Annica werd zij door een particulier gered van dakloosheid nadat de corporatie haar het huis uit had gezet. Hartverwarmend van die particulier(!), deze redding van Annica. Maar geen structurele oplossing voor andere wezen.
Oudere nabestaanden en mantelzorgers
Ook begrijpen we de wens om oudere nabestaanden dezelfde huurbescherming te geven! Het is o.i. echter effectiever om naast deze wet nog apart te kijken naar specifieke behoeften van oudere nabestaanden want die verschillen in een aantal opzichten van die van jongere weeskinderen. Waar ouderen óók intens rouwen wanneer een ouder/ouders overlijden, zitten jonge wezen nog in de jaren waarin ze alles voor het eerst moeten opbouwen. Als dan onder druk hun huis wegvalt, veroorzaakt dit gestapeld verliestrauma, met vreselijke gevolgen, ook op lange termijn.
WeesWijzer vindt dat weeskinderen bestaansrecht hebben als groep jongeren met specifieke behoeften. Daarom is goed nagedacht over deze wet. Zodat jonge wezen niet langer bang hoeven te zijn voor verlies van het vertrouwde dak boven hun hoofd, naast alle andere grote zorgen.
Dubbel gevoel
Als de wet wordt ingevoerd dan zal dit voor velen te laat zijn geweest. Dat maakt dat het een dubbel gevoel zal geven; opluchting en verdriet. Voor veel jongeren kwam de wet dan te laat. Ook hen laten we niet los, al moeten we hen op andere wijze helpen. Alle wezen doen ertoe. Dit wetsvoorstel helpt jonge wezen enorm. We kunnen er nog veel meer over zeggen, maar voor nu vertrouwen we op barmhartigheid, wijsheid en betrokken zorg door Tweede Kamerleden voor jongeren zoals Sammy-Jo, Annica, Faith, Marchiano, Lisa, Senna, Richie, en al die anderen.